sensami

experience the world of ambient intelligence.

Posters

RFID chip not detected... Step closer RFID chips, ofwel Radio Frequency IDentification chips, zijn erg belangrijk bij Ambient Intelligence. Een RFID chip is eigenlijk niets meer dan een heel klein chipje dat radio signalen uitzendt. Zo is het in de toekomst mogelijk om boodschappen te doen, door een poortje te lopen met alle boodschappen en dan direct af te rekenen, zonder alle producten eerst uit het karretje te halen en vervolgens weer in het karretje te doen. De verpakkingen hebben een RFID chip in zich en het poortje kan hun signalen lezen en naar aanleiding daarvan weet hij welke producten in het karretje zitten en hoeveel het in totaal is. Aangezien RFID chips niet alleen in verpakkingen komen, maar ook in kleding, kan het zo zijn dat mensen persoonlijk herkend gaan worden door computers. Aangezien de reikwijdte van de RFID chips niet onbeperkt is kan het soms voorkomen dat men dichter bij een 'reader' moet gaan staan opdat de chip dan wel gelezen kan worden.
Het gebruik van RFID tags beperkt zich niet alleen tot verpakkingen en kleding, maar ze zijn zelfs al zo ver dat er RFID chips in eten zit. Vrees niet: de chips zijn heel klein, ongeveer ter grootte van een suikerkorrel, dus je merkt er helemaal niets van. Met behulp van die RFID chips is een bedrijf op het moment bezig om de inname van medicijnen in de gaten te houden. Een interessante ontwikkeling!? Will your food contain RFID chips?
I hate it when my mirror has a blue screen Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: een 'blue screen of death', uiteraard juist op het moment dat je met iets belangrijks bezig was of dat je net even vergeten was het zojuist getypte paper op te slaan... Met de opkomst van Ambient Intelligence zal de computer steeds meer opgenomen worden in de omgeving zonder dat hij echt wordt opgemerkt. Een voorbeeld hiervan is een tv of een computer die in een spiegel zit verwerkt: zo kan je je scheren en tegelijkertijd het nieuws van die dag bekijken. Als de software van de 'spiegel computer' echter nog niet goed genoeg is, loop je wellicht daarbij de kans op een 'blue screen of death', wat heel vervelend is als je halverwege bent met scheren...
Ambient Intelligence heeft niet alleen maar voordelen: privacy is een belangrijk probleem dat komt kijken bij de invoering van Ambient Intelligence in het dagelijks leven. Wat wordt er allemaal precies opgeslagen van een persoon? Welke boodschappen hij of zij heeft gekocht? Of ook waar hij of zij op elk moment van de dag is? En in hoeverre wordt al deze informatie bewaard en kan het tegen je gebruikt worden? Allemaal vrij vervelende aspecten die zeker ook aan bod moeten komen bij de discussies over Ambient Intelligence. Saving Ryans privacy
Do you think that things will think? De omgeving wordt steeds slimmer en slimmer, maar kan de omgeving ook echt denken? Hoe weet de huiskamer bijvoorbeeld dat jij binnenkomt en graag naar radio 3 wilt luisteren? Zal het gebeuren dat de radio een verkeerde inschatting maakt en de verkeerde muziek op zet? In hoeverre kunnen al die apparaten dus echt denken en zich aanpassen aan veranderingen aan jou of in de omgeving of in hoeverre zit alles 'hard coded' in de apparatuur?

Stichting Nationaal Informatica Congres (contact)